«Ас – адамныңарқауы»
«Ас – адамныңарқауы» тәрбие сағаты
Ас – адамныңарқауы. Қаншалықтыдұрыс тамақтансақ, денсаулығымызсоншалықтымықтыболмақ. Бізбүгіндұрыстамақтанудыңнегізгіерекшеліктерінетоқталғымызкеледі.

Дұрыстамақтану – еңалдымен диета емесекендігінашыпайтқанжөн. Артықсалмақтанарылуүшінкейбірқыз-келіншектертүрлідиетаға бет бұрып, кейдетіптішыдамайбұзыпжіберетін де кездерболады. Ал, сіздұрыстамақтануарқылыәрісалмағыңыздыазайтып, әріағазағакүнделіктіқажетақуыз, май, көмірсулардымөлшеріментұтынудыүйренесіз. Ендешенегізгіерекшеліктергежәнеескеретінкейбірмәселелергетоқталыпөтейік.
Сонымен, дұрыстамақтанудыңнегізгіережелері:
1. Жиіәрі аз-аздантамақтану (әр 2,5 — 3 сағатсайынтамақтану. 1 күнге 5-6 реттамақтануқажет);
2. Рациондабелоктың, майдыңжәнекөмірсутегініңболуы;
3. 1 күнішіндетұтынатынмайды, белоктыжәнекөмірсутегінөзорганизміңіздіңқалауынақарайыңғайластырақолдану;
4. Таза су (күніне 2 литрденжоғарымөлшердесу ішукерек);
5. Таза тамақ (жартылайфабрикаттардан, тез дайындалатынтағамдарданжәнетәттіден бас тарту);
6. Калория нормасынсақтау.

Дұрыстамақтануережелерінұстанаотырып, артықсалмақтанқиындықсызарылуғаболады. Әсіресетәттіден, қуырылғантамақтарданмүлде бас тартқанабазал. Ал, тәттісізағазағақиындепшешсеңіз, тәттініалмастыратынкөптегенөнімдер бар мәселенқанттыалмастыратынарнайытаблеткалардықолдануғаболады. (Шәйдіқұмшекерсізішеалмайтындарүшін). Сондай-ақтәтті торт, бәліш, пешеней, құймақсындыөнімдердібидайұнынанемес, күріш, жүгері, сұлыжармасыныңұныменкалориясы аз әріденсаулыққаөтепайдалыетіппісіругеболады. Ыстықтамақтардымүмкіндігіншесуғанемесебуғапісіргенабзал.
Оқушылардың дұрыс тамақтануы – маңызды мәселе
Дұрыс тамақтанудың алғашқы ұстанымдарының бірі – тамақтану тәртібін сақтау.